tisdag 30 augusti 2011

Svar på fråga

Först kan jag rapportera att Ina jobbade på SJUKT BRA igår på träningen! Vi arbetade igenom sidorna riktigt ordentligt och hon blev så mjuk och elastisk! Lite skänkelvikningar, men mest öppnor, volt, slutor med fokus på mjuk häst, reglerbarheten samt att hon gick på i ett bra tempo utan att dra iväg. Sedan lite öppna-jobb i galoppen bland annat. Några förvända LA:4-vändningar med som hon gjorde riktigt bra trots att hon var lite trött mot slutet, så vi gjorde bara en i varje varv för att inte slita :) Nina var väldigt nöjd med oss!

Jag fick en fråge-kommentar igår på mitt inlägg om mina närmaste inplanerade tävlingar, tänkte passa på att svara på den.


Anonym sa...
Undrar bara varför du rider MSV en helg och sedan går ner till LB:1.... Lite skillad på de klasserna. Hmm

Svar: Det finns två väldigt enkla förklaringar på den frågan:

  1. Det är en väldig brist på dressyrtävlingar med klasser som jag helst vill rida med Ina, alltså LA-klasser. Så för att inte bara få starta 2 tävlingar den här terminen så åker vi på de tävlingar som finns att välja på helt enkelt :) Jag åker ju även till andra distrikt och tävlar på grund av brist på tävlingar.
  2. Ina är i en väldigt utvecklande fas just nu i sin utbildning. Hon debuterade MsvC i mars i år och har gjort några få starter med blandade resultat, men hon är fortfarande "nybörjare" på den tävlingsnivån då det är den nivån vi tränar på hemma. Så jag vill att hon ska få starta några enstaka Msvc-klasser, utan att det bara blir sådana. Om vi bara skulle starta de klasserna finns risken att hon kommer få dålig känsla på banan eftersom vi oftare får misstag i de programmen. Så då är det bra att hon mestadels just nu går LB-LA-klasser som är precis under hennes träningsnivå, men att ändå komplettera med några MsvC-starter. Kom dock ihåg att MsvC:1 är f.d. LA:6 och MsvC:2 är f.d. LA:5! Om man ska jämföra lite i mina tankegångar om att inte endast tävla de högsta klasserna hästen klarar av, kan man titta på hoppryttarna som tävlar 140-150-klasser. Det är rätt vanligt att de ibland går ner några klasser, ibland till och med ner till 1.20 (från svår klass till LA), för att svårklasshästen inte ska slitsas för mkt, bli slarviga och fortfarande inte tycka att det är för svårt varje start de gör. Detta tycker jag är något som vi dressyrryttare inte följer eller använder oss av lika mycket, men jag tycker att det är en bra tanke och upplägg. När något blir för svårt kan det bli en negativ energi hos hästen, men är det något som känns lättare, ja då blir det roligt igen!
Så.... Ina är fortfarande bara 5 år i sin utbildningsålder och kan starta klasserna LB-MsvC utan att vara överkvalificerad eller "underkvalificerad" :)

Jag hoppas det duger som svar!

Själv har jag lyckats vricka till min vänstra fotled igår efter träningen och med mina dåliga leder blev det självklart en rejäl stukning :( Så jag hoppar runt här på jobbet med ett hårt lindat bandage och hoppar upp och ner i trapporna ;) Jag kan inte rida idag då foten inte kan böjas, men Moa kanske kunde motionera sessan. Annars har hon i vilket fall förtjänat en vilodag i hagen!





    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar