söndag 30 mars 2014

Vi ska debutera MsvB:5!

Ja, vad ska man säga? Med lite skräckblandad förtjusning ska jag och Ina debutera MsvB:5 i april. Jag kan tänka mig att om jag skulle ställa frågan öppet utåt om "folk" tycker att vi är tillräckligt bra för att starta MsvB:5 så skulle vi förmodligen få till svar att "5:an ska man inte rida förrän serien sitter perfekt varje gång på träning" och "ni har ju inte ens ridit på godkänd % (62%) i MsvB:4"... Lite sådan kritik har jag ju faktiskt tänkt på själv också och det tog många turer i tänkar-gropen innan jag bestämde mig för att vi var redo att testa på en MsvB:5-start. Här är några av de punkter som gör att jag vill testa oss i den klassen:
  • Även om vi inte genomförde perfekta MsvB-starter förra året så har Ina nu utvecklats ENORMT mycket under vinterträningen (som faktiskt har varat under hela 6 månader = ett halvår!) Mycket kan hända på ett halvår.
  • Ett av mina mål denna vårtermin är att rida över 62% i MsvB:4 och eller MsvB:5 två gånger, så att få en MsvB:5-start i början av tävlingsterminen är jättebra eftersom jag då har något att jämföra med i kommande starter. På det sättet har jag alltså en ritt (och protokoll) att utgå från och kan enklare se om vi förbättrat oss och utvecklats.
  • Ett av målen (förhoppningsvis kan jag sätta det till hösten) är att kvala till och starta i MsvA. I MsvA höjs kraven minst två snäpp mot MsvB generellt och bland annat bytesserier ingår där. Så om jag skulle kvala till MsvA genom att rida två MsvB:4-starter (där INTE bytesserier ingår) över 62% så känner jag att vi absolut inte skulle vara redo för en MsvA-start då det är ett gigantiskt kliv från 4:an! Har man däremot lyckats få till bra ritter i 5:an så har man i alla fall ett kvitto på att man är redo att gå vidare till nästa svårighetsgrad.
  • Bytesserien som är det svåraste i 5:an är en punkt i programmet! Alla har vi nog mer än en gång fått misstag i en koeff-punkt i ett dressyrprogram och värre än så är det ju faktiskt inte.
  • MsvB:5 är ett riktigt innehållsrikt och roligt program där väldigt många övningar ingår som Ina har utvecklats så mycket i under vintern, bland annat galoppslutor med byten vid väggen, förvänd till byte, skrittpiruetter och serien såklart. Man kan inte bara rida allt hemma, man måste ut och testa på alla svårigheter på tävlingsbanan också då det sällan går lika "enkelt" där...
  • ALL RUTIN ÄR BRA RUTIN!! Man dör faktiskt inte av att få en sämre % någon gång ibland.
  • Sist men inte minst; Ina och jag har faktiskt KVALAT in oss på MsvB-nivå (vid många fler tillfällen än två) och vi startar MsvB:5 på samma villkor som alla andra. Om vi vill komma upp i klasserna kan vi inte stå och stampa på samma punkt i flera år, det finns det inte tid till. Så så länge vi fortsätter att utvecklas kommer jag fortsätta sträva mot nya högre mål och högre klasser.
Igår på kvällen testade jag att rida igenom lite programdelar ur MsvB:5 för att känna på de exakta övningarna, och det kändes riktigt bra! Absolut inte perfekt, men en mycket bra början som det går att bygga vidare på. Här kommer några korta filmer på övningarna (förlåt för dålig inzooming, det är svårt att filma sig själv när man rider........).

Som Eric Lette sa idag på dressyr-clinicen; "Det gäller att leka fram det svåra."
- so true!

1 kommentar:

  1. Ni är JÄTTEFINA och redo att pröva vingarna i femman :-))! Du har en väldigt hälsosam inställning till tävling och prestation. Håller tummarna för er debut.

    SvaraRadera