torsdag 29 december 2011

Svar om förvänd galopp

I måndags tränade vi som vanligt. Red lite byten, ö.g, enkla byten mm och det gick jättebra!

Dessutom började vi testa på att TRAMPA!! Och med "trampa" menar jag förberedande arbete till att lära Ina piaff och passage, de mest samlande övningarna en häst kan göra :)

Nina frågade; "Kan hon takta" och jag nästa utbrast i skratt haha. Ina är nämligen EXPERT på att takta. När hon var liten så kunde hon "sken-takta" och man fick inte stopp på henne....

Jag har ju jobbat som en tok på att försöka få bort hennes taktande, vilket gått bra, men numera kommer jag alltså att kunna ta tillvara på det istället då man ur taktandet "pressar på" lite för att få hästen att börja trampa.

Spännande med nya rörelser :)))!!

Jag fick en bra fråga som kommentar på inlägget med galoppombytena, som lyder:

"Fint, och trevlig blogg! Jag funderar lite på hur det blir med den förvända galoppen, när man börjar lära en häst att byta? Hur underhåller man den förvända, så hästen inte börjar byta hela tiden? "

Jag tycker det är en väldigt bra fråga eftersom det kan bli ett ordentligt problem.

Min erfarenhet är att det är väldigt olika från häst till häst hur den hanterar inlärningen av byten kontra den förvända galoppen som den redan kan.
Ina har jag nog börjat lära att byta i precis rätt tid eftersom hon inte varit befäst i sin förvända galopp särskilt länge, bara några månader. Den sitter alltså inte lika djupt inne i henne som det till exempel gjorde hos Karin, stoet jag red i 9 år. Hon var 14 år och extremt befäst i sin förvända och det tog cirka 1 år att lära henne rena byten.
I början av våra bytesträningar med Ina funderade jag på hur hon skulle reagera. Skulle hon börja byta hela tiden vart hon än var, kanske för att slippa arbete?
Men för att motverka att allt bara fokuseras på byten så tränar jag fortfarande mycket förvänd galopp och som tur är så är hon så pass lydig och ridbar, att hon inte försöker byta när jag vill rida förvänd, utan hon är lika befäst som innan :)
Så är läget just nu i vilket fall. Vi får se om hon blir "bytigare" efter att hon blivit helt befäst i sina byten, vem vet.

Så mitt tips för att hästen fortfarande ska kunna gå i förvänd galopp efter att man har lärt den att byta, är helt enkelt att fortsätta träna den förvända lika mycket som förut. Fortsätt också träna enkla byten!

Glöm alltså inte bort en övning och rörelse bara för att hästen har lärt sig en ny- bygg på utbildningskurvan istället för att ta bort något därifrån.





Igår ryckte jag sessans man, kapade typ hälften ;) så nu ser hon ut som en dressyrhäst igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar