måndag 23 september 2013

Litet sår, stor svullnad...

Idag var Ina ordentligt svullen på utsidan av vänsterhasen. Hon hade ett litet sår strax ovanför som nog är boven då hon var jättefin på övriga benet.

Hon går dock helt normalt, är feberfri och är jättepigg så tog på lite lph-kräm och jod-salva på det torkade såret + lade på linement på svullnaden och stallbandage i hagen som ska sitta över natten. Hon går ute och rör sig i hagen till klockan 19 ikväll så blodcirkulationen kommer hållas igång. Jag tror inte hon kommer få lymfangit då hela skenbenet som sagt var jättefint! Ska åka till stallet tidigt imorgon och kolla till om det blivit någon skillnad.

Jag tog några bilder så jag kan jämföra imorgon om det blivit bättre eller inte.

4 kommentarer:

 1. Så vart min medryttarhäst förr oxå, ingen fara med honom. gick att rida som vanligt. Svullnaden gick ner efter ridning men kom tillbaka sen nästa dag. efter nåra dagar va svullnaden borta helt! Han hade ett liet sår i närheten där han va svullen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt när det är så pass "liten" skada att det inte blir mer än så :)! Svullnad+sår kan ju så lätt bli till lymfangit...

   Radera
 2. Sv:Jag skrev lite slarvigt i min förra kommentar.

  När jag hittade hästen med skadan var hon svullen från kotan och ända upp till bogen. Hon hade dessutom fläsköga och fläskläpp med blåmärken i tandköttet. Dock var hon inte halt och såret var inte jättedjupt, inget som verkar ha nått in på någon sena eller så. Idag är hon enbart svullen vid kotan och såret har börjat läka men hon har svallkött och jag tycker det läker sakta.

  Jag blir lite orolig för kotans svullnad är så fram och tillbaka =/ Hur var din hästs sår? Var svullnaden också fram och tillbaka och satt den i länge?

  Jag ska läsa om din historia, verkar ju helt otroligt! Kan hon gå som förr nu:)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ina var aldrig svullen i benet (förutom under några dagar efter att jag tagit bort bandaget helt efter 4,5 månader) utan det var hela tiden senskadan och det djupa såret som var "boven". Den svullnad hon har just nu som jag skrivit om i bloggen i dagarna är från en spark hon fått i hagen, men den är förhoppningsvis över snart :)

   Om din hästs sår har mycket svallkött kan det stanna upp läkeprocessen i såret. Hör med en veterinär om den kan komma ut och skära bort svallkött, det är det absolut bästa! Då kommer det döda köttet inte ligga i vägen för såret som försöker läka och skapa ny hud. Om det är mycket svallkött kanske det behöver skäras bort flera gånger för att såret ska kunna läka.

   Är det bandagerat? Jag fick byta bandage ca var 3:e dag i 4,5 månader innan såret var läkt. Vid varje byte tvättade jag såret med vatten och lactasyd för att få bort varet, sen på med lph-kräm (bakteriedödande) så det täckte hela såret. Jag hade en sorbact-kompress närmast såret, sedan vanlig kompress och ett "bomulls-bandage", gasbinda och ytterst flexi-bandage. Så det blev ett ordentligt paket... Men då fick såret läka utan att bli smutsigt och utan att störas. Det tog tid, men det blev bra.

   Radera