torsdag 25 oktober 2012

Beslut angående hoppningen

Nu har jag tagit ett beslut angående Inas hopptävlande. Vi hoppar ju för att det är ett jättebra komplement till dressyren då det är lösgjörande och skapar energi samt smidighet. Både Ina och jag tycker även det är väldigt kul med hoppning :)


När hon väl lärde sig hoppa med ryggen (2010) så fick hon mycket bättre hoppteknik och har tävlats upp till 1m med flera felfria starter. Dock har hennes stora problem alltid varit 2-kombinationer med ett galoppsprång mellan. Det är inte problem med att nå emellan för att hon är liten, nej, hon har så stor galopp så hon når utan problem! Men för Ina så är en 2-kombination med ett galoppsprång som ett enda låååångt hinder. När vi rider mot en sådan kombination så brukar hon nästan alltid börja stå emot en bra bit ifrån när hon inser och tror att hon ska hoppa ett jättehinder... När hon väl kommer fram till kombinationer ser hon att det är två hinder, men då har hon redan motståndet så djupt i kroppen och blir jätteosäker. Resultatet av detta blir ofta antingen ett stopp eller att hon hoppar helt utan tryck och bjudning vilket gör att hon får dåligt språng och kanske "kraschar" igenom hindret istället. Detta ger inte någon bra hoppkänsla för henne!

Jag har försökt träna mycket 2-kombinationer, och på träning går det oftast okej. Men på tävling med spänningarna i kroppen tar det stopp..

2013 satsar vi ju först och främst på att äntligen klara kvalet till MsvB. Ett helt tävlingsår har ju nu försvunnit för Ina på grund av skadan och nu när vi kommer igång kommer vi satsa helhjärtat på dressyren. Hon ska fortsätta få hopptävla lite när det finns tid och möjlighet till det eftersom hon mår så bra av hoppningen (och träna såklart!). Men jag har beslutat att hon inte längre ska gå 1m-klasser, utan endast upp till 0.95m. Höjden och bredden är inte problemet om man jämför 0.95m kontra 1m, utan skillnaden är att 2-kombinationer endast är tillåtna från och med 1m-klasser. Så tanken är att hon ska få gå hoppklasser som innan, men vi kommer nu bli helt säkra på att INTE behöva stöta på en 2-kombination som numera finns med i stort sett alla 1m-klasser... Detta medför mindre skaderisk eftersom hon hoppar "normalt" på övriga hinder och Ina kommer inte riskera att tappa sitt självförtroende i hoppningen.

Detta beslut känns jättebra! Jag är ju ingen "sucker" för att tävla höga hoppklasser heller, så inget svårt beslut egentligen. Däremot vill vi komma upp i dressyrklasserna, och dit ska vi :)!
 
Hoppträning, April 2012

1 kommentar:

  1. Jag tycker du verkar klok i dina beslut om din häst! Jag har följt din blogg nu ett tag och det verkar ju som att din ambition är att kunna klättra upp i klasserna. Då kommer säkert mer tid krävas till dressyren, så det är nog smart även där.
    Jag ser fram emot filmen från ditt ridpass häromdagen :-))

    SvaraRadera