fredag 8 februari 2013

"Matte, jag är redo!"

Igår på eftermiddagen red jag och Ina ett träningspass för Nina. Jag slutade kl 14.45 och min träning startade 16.00, så när jag bytt om gick jag och hämtade in Ina på en gång (vid 15) så att hon skulle hinna äta lite av sin eftermiddagsmat och känna att hon fick genomföra sin vanliga eftermiddagsrutin (komma in, äta lite, kissa i boxen osv.), den sitter djupt i hennes lilla huvud. Om man kringår hennes rutin och ställer henne i gången på en gång kan hon bli rätt orolig och lite ledsen faktiskt och det vill vi ju inte!

För att hon skulle få mumsa lite i lugn och ro så borstade jag henne i boxen samt tog på dressyrskydd och boots. Sedan gick jag till sadelkammaren för att hämta hjälmen och när jag kom ut, då stod Ina helt uppställd bakom boxdörren i boxen och tittade glatt på mig. Hon hade alltså lämnat maten och ställt sig vid dörren. Det var som att hon sa; "Matte, jag är redo för träning!!" Så himla gulligt!


Träningspasset gick helt sjukt bra! Hon kändes fin när jag red fram en halvtimme innan träningen började, och hon fortsatte vara lika duktig passet ut. I början jobbade jag henne i förvänd galopp fyrkanten runt, cirka 2 meter innanför spåret. Till en början ville hon inte riktigt slappna av i främre delen. Detta förmodligen på grund av att hon trodde (och ville) att vi skulle göra galoppombyten och hon vill ju alltid ligga steget före, sötisen. Men för varje ny förvänd fattning och för varje nytt förvänt varv vi gjorde (båda varven) så blev det STOR skillnad till det bättre då hon började slappna av och gick fantastiskt fint! När hon väl var avslappnad, mjuk och lyhörd utan att rusa gjorde hon några fantastiska fattningar till förvänd i hörnen :) Nina konstaterade att Ina verkligen utvecklats i sin förvända galopp då hon är i sådan fin balans numera!

Nu hade jag henne precis där jag ville ha henne och vi gjorde då lite bytesövningar. Första bytet gjorde vi på diagonalen i det enklare varvet. Jag kände när jag red in att jag hade Ina helt lagom i munnen, hon var rak, lyssnade, sköt inte iväg, jag ställde en aning och bad om den nya galoppen; helt sansad och fin gjorde hon ett fantastiskt byte!! Nina ropade ut att det var det absolut bästa bytet Ina någonsin gjort! Hur underbart är det inte att få höra något sådant?!?

Sedan gjorde vi några byten i det svåra varvet med, då på fyrkanten igen från förvänd på långsidan. Ina får lite hjälp att väggen finns där samt att hon inte spänner sig lika mycket för hon kan inte lista ut lika lätt när bytet kommer. Bytena var rena, lite åt sidan skjuter hon sig, men hon rusade inte efteråt vilket var ett stort framsteg!

På slutet jobbade vi travskolor som äntligen igen gick jättebra! Hon har släppt sidorna helt nu äntligen :) Även några travökningar hann vi med och vi jobbade att få lite mer energi i baken utan att det blev mer rus i frambenen.


Sån otroligt fin liten häst! Nina sa att denna träningen toppade den förra och hittills har ju den trenden hållit i sig :) Mycket nöjd häst, ryttare och tränare!

6 kommentarer:

 1. Gud vad roligt! När blir tävlingsdebuten då? Känns som att ni börjar närma er. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt att du frågar, jag anmälde henne till den första tävlingen nu i em när Lurbo utan förvarning gick från "utkast" till "öppen"... 24 mars blir det alltså LA:4 och MsvC:1, wohoo :D!!!

   Radera
 2. Kul med tävlingsanmälan! Är det dryga året sen skadan, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ganska precis 1 år sedan. Tyvärr hinner jag inte få in mitt andra kvalförsök innan det gått ett år sen vi satte det första i mars 2012, pga skadan...

   Radera
 3. Ska bli kul att se er i Lurbo!
  Tråkigt att ni inte kan ta ert andra kval "i tid". Men det lär väl gå fort sen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli kul! Hoppas bara inte Ina har hemska minnen från Lurbo nu eftersom det var där olyckan skedde :(...
   Ja, vi får satsa på att fixa två nya ritter över 62%, förhoppningsvis kan hon hålla sig på mattan när vi startar ;) Tror hon kan vara vääääldigt glad haha...

   Radera